Tips som ger dig bokföring till bra pris

Har du bestämt dig för att lämna över bokföringen till ett proffs? Här är frågorna som kan hjälpa dig att hamna rätt och spara pengar. 

banner-1090830_1920

Kan byrån din bransch?
Om du verkar inom ett specialområde är det bra att fråga om byrån kan området. Bäst är om de har flera kunder som liknar dig i sin verksamhet. Om byrån behöver lägga tid på att skaffa kunskap är det bra att fråga om du får betala extra för den tiden.

Är byrån på rätt nivå?
Om din bokföring är ganska okomplicerad kan det vara onödigt att vända sig till en stor byrå med flott kontor som lägger mycket tid på utbildning och kick-offer. De måste ju ta in pengarna för att betala allt detta och du får troligen bidra. En liten byrå med lägre omkostnader kan ofta göra samma arbete lika bra – eller bättre – och det till lägre pris.

Undvik att betala för strultid
En redovisningskonsult vill jobba tidseffektivt, därför är det smart att fråga hur du bäst lämnar dina bokföringsunderlag. Vanlig standard för mindre företag är att kunden tar fram månadens kontoutdrag från banken och lägger underlag för alla transaktioner i datumordning ihop med kontoutdraget. Då behöver kunden inte betala för att redovisningskonsulten sorterar och jagar underlag.

Hur mycket kostar det?
Ett timpris säger inte mycket eftersom en erfaren redovisningskonsult kan vara extremt snabb. Be gärna om en uppskattning av vad du kommer få betala i månaden om du sköter ditt och lämnar underlag i god ordning.
Det är bra att vara klar över vad som räknas som ett verifikat. En företagare kan se en omfattande kontokortsfaktura som ett verifikat men för en redovisningskonsult är det troligen naturligt att räkna varje kvitto som ingår i fakturan som ett verifikat.
Fråga också hur mycket byrån tar betalt för att svara på dina frågor. Bra med besked också om pris för bokslut och deklaration.

Är du inte nöjd? Byt byrå!
Det är lätt att ta bokföringen med sig och byta byrå närsomhelst under året. Om både gammal och ny bokföringsbyrå jobbar i Fortnox kan den nya konsulten kliva in i din bokföring och fortsätta där den förra slutat. Jobbar man i olika program flyttas bokföringen med en sie-fil. Företagen som säljer bokföringsprogram konkurrerar och hjälper mer än gärna till med flytten till sitt program.

Se till att ha en byrå du trivs med!
Bokföring, skatter, årsredovisning och deklarationer kan kännas som den tråkiga delen av ditt företagande. Gör det bästa av saken och samarbeta med en byrå du gillar. Du har rätt att känna dig sedd och att bli respekterad. Kostnader ska inte skena iväg utan förvarning. Du ska inte flyttas från kontaktperson till kontaktperson i någon slags nedgradering om byrån vill prioritera andra kunder.
Om du sköter din del av jobbet bra och lämnar över snyggt, vill andra byråer gärna ha dig som kund.

KAN MOBIL EKONOMI VARA EN BOKFÖRINGSBYRÅ SOM PASSAR DIG? LÄS GÄRNA VIDARE HÄR.