MOBIL EKONOMI

för dig med SpeedLedger

Bokför faktura från Adobe*

| Inga kommentarer

Adobe* och många andra företag har ett IE i början av sitt VAT-nummer. Det betyder att de är momsregistrerade på Irland. Momsen ska bokföras på ett speciellt sätt.

Momsfritt för momsregistrerade
Du kan köpa tjänsten momsfritt av Adobe eftersom både Irland och Sverige är med i EU. En förutsättning är att du angett ditt företags VAT-nummer (momsnummer) vid köpet.

Har du moms på fakturan?
Då tror Adobe att du handlat som privatperson. Lämna ditt VAT-nummer så snart som möjligt. Kanske kan du få fakturan ändrad bakåt om du kontaktar Adobe. Annars är det bara att bita i det sura äpplet och se framåt.
Du får inte lyfta momsen, den tillhör Irland. Istället ska du lägga på moms för omvänd skattskyldighet. Moms både på köpesumman och irländska momsen alltså.

Ingen moms på fakturan?
Då ska du inte dra svensk moms. Istället gäller det som kallas omvänd skattskyldighet.

Omvänd skattskyldighet
Med omvänd skattskyldighet läggs 25 procent moms till på summan som står på din faktura. Samma momssumma dras också av. Summan av momsen blir alltså noll. Detta kallas fiktiv moms.

Momskod 210 gör tricket
Du kan använda vilket passande bokföringskonto som helst. Bara du ändrar momskod till 210. Möjligheten att välja momskod finns efter kontonumret i autokonteringen hos SpeedLedger. När du väljer 210, sköter programmet momstricket själv. Den lägger på moms med konto 2614 och drar av moms med konto 2645. Allt hamnar rätt i momsdeklarationen.

Enklaste kontot är 4535
Enklaste sättet att få momsen rätt är att använda konto 4535. Det är redan kopplat till rätt momskod. Nackdelen med kontot är att kontonamnet ”Inköp av tjänster från annat EU-land, 25 %” inte säger vilken tjänst du köpt.

Lätt att kolla
En fördel med konto 4535, är att det är lätt att se att allt blivit rätt. Du ser kontots saldo i resultatrapporten. Om du klickar på kontonumret där ser du alla köp som ingår (fungerar i visa-läge men ej som pdf).

* Andra företag med eu-moms
Fakturor från
Facebook
Google
Dropbox
Linkedin
bokförs på samma sätt.
Det finns förstås fler företag i eu, utanför Sverige, som också bokförs med fiktiv moms. Kolla de första bokstäverna i momskoden (VAT) på fakturan för att få vägledning.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.