MOBIL EKONOMI

för dig med SpeedLedger

Coronatips för Enskild firma – ändra f-skatten

| Inga kommentarer

Betalar du för hög f-skatt med tanke på hur intäkterna ser ut att bli? Då är det bra att göra en ny preliminär inkomstdeklaration. Gör så här.

Det är lätt att gå in på Skatteverkets hemsida och ändra den preliminära skatten som du betalar varje månad. Ändringarna brukar godkännas automatiskt. Din likviditet kan förbättras på bara några dagar.

Det är klokt att ändra med försiktighet så att skillnaden mellan din preliminära skatt och din slutskatt inte blir alltför stor.

Många får problem när det ska godkännas med bankID. Därför är det smart att spara utkastet. Chrome verkar ge mest problem. Prova andra webbläsare som Firefox eller rensa cacheminnet.


Via den här länken kommer du till tjänsten ”ändra preliminär inkomstdeklaration” hos Skatteverket.

Välj beskattningsår 2020 och registrera uppgifter. Använd beräkningshjälpen. Klicka på knappen ”Beräkna” för att få med avdrag för egenavgifter före du för över uppgifter. Du behöver bara fylla i de uppgifter som gäller dig. Undvik att kryssa i ”Övriga upplysningar” eftersom det brukar förlänga tiden innan ändringen går igenom.

När du kommit till fliken ”Granska och skatteberäkna” hittar du en ruta med ”Skatteberäkna” längst ner. Om du klickar på den ser du årets preliminära skatt och egenavgifter. Spara utkast före du godkänner och skickar in deklarationen.

Ändringen brukar gå igenom på några dagar. Du får ett besked från Skatteverket och kan även se ändringen på ditt skattekonto på Skatteverkets hemsida.

Slutvarning
Det är svårt att få beräkningen exakt. Försök därför att sätta upp en buffert på ett extra bankkonto. Ändra den preliminära skattedeklarationen om situationen ändrar sig.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.