MOBIL EKONOMI

för dig med SpeedLedger

Fakturera utlägg för kund – så gör du

| Inga kommentarer

Gör så här om du har utlägg för kunden som gäller resor, material och liknande. I bokföringssammanhang kallas det att vidarefakturera.

Om du gör fel riskerar du att få betala skatt på vinst som inte finns.

Det viktigaste är att behålla kvittot i original. Då kan du dra av kostnaden i ditt företags bokföring. Utan det har du bara intäkten från kunden. Intäkt och kostnad för utlägget ska ta ut varandra i din bokföring.

Ett vanligt fel är att lägga på momssatsen som står på kvittot istället för att använda den egna momssatsen. I steg-för-steg-guiden ser du hur momsen ska hanteras.

En del lägger utlägget separat efter totalsumman på den vanliga fakturan. Det ska du bara göra om du har lånat ut pengar till kunden. Läs mer om det längst ner.

Steg-för-steg-guide för dig med momspliktig verksamhet
  1. Leta fram priset på utlägget exklusive moms.
  2. Skriv en post på din faktura för utlägget exklusive moms.
  3. Lägg på den moms du brukar använda efter alla posterna i fakturan. Detta gäller även om utlägget är den enda posten i fakturan.
  4. Spar originalkvittot till din egen bokföring. Du kan skicka en kopia till kunden men kundens bokföring är korrekt även utan kvittokopia.
  5. Dra av kostnaden för utlägget på lämpligt kostnadskonto i din egen bokföring. Då tar intäkt och kostnad ut varandra.

20161031_200129

Undantag: Utlägg där kunden har betalansvaret räknas som lån och ska inte hanteras på detta sätt. Det gäller exempelvis om du betalar årsavgift till PRV för patent fastän patentet är kundens eller om du har betalat advokatkostnader för kunds räkning.

Vill du följa bloggen och få fler tips? Ett enkelt sätt är att gilla Mobil Ekonomi på Facebook. Nya inlägg annonseras där. Klicka här för att komma till Mobil Ekonomi på Facebook.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.