MOBIL EKONOMI

för dig med SpeedLedger

Hitta kvittot

| Inga kommentarer

Det tuffaste momentet i bokföringen kan vara att hitta kvittot. Här är några tips.


Prioritera att det fungerar
Det är viktigt att skapa ett system som funkar med den man är, istället för att skapa ett för den man borde vara. Systemet behöver inte vara snyggt. Det är viktigare att kvittona hittas.


SUPERBASNIVÅ för kvitton och fakturor på papper
Lägg alla kvitton och fakturor i en låda eller i ett fack som är synligt och lättillgängligt. Undvik pärmar som ska öppnas och andra lösningar som kräver tvåhandsgrepp (då släpper du papperen). Du ska inte lägga dem ifrån dig på vägen (det är då de smiter). Använd alltid samma plats men du kan ha en plats hemma och en på kontoret.
Sortera senare. Kvitton som hör till företaget kommer med på kontoutdraget om du köper med bankkort kopplat till kontot. Efter att ha bokfört och plockat undan dessa, blir det lättare att se privata kvitton som kan kastas.

Om du har ett annat system som fungerar ska du förstås fortsätta att använda det.

Säg Ja till kvitto via mejl
Svara Ja om du får erbjudande om kvitto via mejl när du betalar med företagets bankkort. När kvittot dyker upp i mejlen flyttar du det till mappen med betalda fakturor/kvitton som du har i mejlen.

Fota kvittot
Kvitton ska alltid sparas i det format man fick dem. Det kan ändå vara idé att fota kvittona.
Om du har SpeedLedger kan du använda deras fotoapp för kvitton. Den kan laddas ner från Google Play för Android eller App Store för iPhone. Då får du fotot på kvittot rätt in i bokföringens dInbox.


Bli vän med Clas och Kjell

Genom kundklubbar går det att komma åt kvitton. Ett förslag är att du blir kompis med Clas och Kjell (du vet vilka). I deras klubbar kan du logga in och hitta dina kvitton.


OM KVITTOT ÄR BORTA
Be om kopia 
Den som sålt via iZettle har tillgång till kvittokopior. Med risk för att vara jobbig kan du be säljaren om att få kopia på kvittot. Det funkar också att få kopia från flera andra kvittosystem.
Det brukar gå lättast att få kopia av kvitto om du kan ange ditt bankkortsnummer, belopp och när köpet gjordes.

Hur gör du?
Har du något tips att dela med dig av? Kommentera gärna.
Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.