MOBIL EKONOMI

för dig med SpeedLedger

Sov över hos en vän – dra av för nattlogi

| Inga kommentarer

Nattlogi hos släkt eller vänner
Om du är på tjänsteresa och sover över hos släkt eller vänner, kan du göra avdrag för privat logi med 50 procent av ett vanligt traktamente. Vanliga regler för tjänsteresa gäller förstås. Du måste till exempel sova över minst 5 mil från din vanliga verksamhetsort.

Gäller även enskild firma
Avdragsrätten gäller även om du har enskild firma. I så fall minskas egenavgifter och skatt utan att du betalat för logi.

438 kronor i Norge år 2019
Traktamentena är olika i olika länder. För år 2019 hittar du beloppen i Skatteverkets lista för år 2019. För att få fram summan för  privat logi (nattraktamente) halverar du det som står där. För en natt i Norge blir avdraget 438 kronor. I Sverige blir avdraget 115 kronor, hälften av 230 kronor.

Så bokför du traktamente i enskild firma
Du kan betala traktamentet till dig från bankkontot. När utbetalningen kommer upp i autokonteringen (om du har SpeedLedger) använder du:
5843 Traktamente Sverige avdragsgillt eller
5845 Traktamente utomlands avdragsgillt
Det kan bokföras före utbetalning med motkonto 2018.

Möjligt att ta det i deklarationen istället
Du kan välja att skippa att ta upp det i bokföringen och bara ta upp traktamentet i deklarationens NE-bilaga vid punkt R16 eller R22.

Så bokför du traktamente i aktiebolag
7321  Skattefria traktamenten Sverige eller
7323  Skattefria traktamenten, utland
Traktamenten betalas oftast ut med löneutbetalningen men kan betalas ut separat. Det kan bokföras före utbetalning med motkonto 2893.

sleep-1209288_640

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.