MOBIL EKONOMI

för dig med SpeedLedger

Städat skattekonto

| Inga kommentarer

Ditt aktiebolag har ett skattekonto hos Skatteverket. Du hittar det när du går in på www.skatteverket.se och loggar in på ”Mina sidor”. På skattekontot syns ekonomiska händelser som rör flera konton i företagets bokföring

Skattekontot hos Skatteverket = 1630 Skattekonto i din bokföring
I ditt företags bokföring har skattekontot kontonummer 1630.
Händelserna (transaktionerna) som syns på ditt företags skattekonto hos Skatteverket, ska också vara bokförda på konto 1630. När allt är bokfört är saldot hos kontot hos Skatteverket samma som på företagets konto 1630.

Bonuseffekt!
När skattekontot bokförs, påverkas också andra konton som rör skatt.  Det ger en jättebra möjlighet att hitta eventuella fel i bokföringen. Därför är det viktigt att stämma av skattekontot flera gånger under året. Helst varje månad.


HANTERA SKATTEKONTOT I TVÅ STEG
1. Betalning till skattekontot
När en betalning till Skatteverket dyker upp i autokonteringen skriver du 1630. Det spelar ingen roll om betalningen är för moms, preliminär skatt, arbetsgivaravgifter eller något annat.
När du använt konto 1630 en gång kommer SpeedLedger ihåg hur du gjort. Nästa gång du gör en betalning till Skatteverket kommer konto 1630 upp som konto att godkänna.

2. Bokföring och avstämning av skattekonto
När månaden är slut tar du ut ett kontoutdrag från skatteverket och bokför händelserna där i ditt företags bokföring. SpeedLedger har gjort en fenomenal beskrivning om hur du går tillväga. Här är länk till SpeedLedgers beskrivning.


Om du inte vill göra det själv
Då kan du anlita mig som co-pilot i SpeedLedger. Du sköter inbetalningarna och fyller i 1630 i autokonteringen. Jag sköter delen att bokföra skattekontots händelser och ser till att saldot är riktigt.

Om du har enskild firma
För dig med enskild firma är inte företagets skattekonto avskilt från det som du har som privatperson. Därför kan kontot inte stämmas av på detta sätt. I SpeedLedgers beskrivning ovan kan du välja att se hur du med enskild firma kan kontera skattehändelser.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.