MOBIL EKONOMI

för dig med SpeedLedger

Tjänsteresor med kollektivtrafik

| Inga kommentarer

Tjänsteresor med kollektivtrafik
Det skrivs och talas mycket om hur företagare ska bokföra bilen. Här går vi igenom vad som är verklighet för en stor grupp: att göra tjänsteresor med kollektivtrafik.

Aktiebolag kan inte dra av månadskort
Att dra av månadskort för kollektivtrafik i företaget är bara att glömma. För att det ska gå igenom måste du kunna bevisa att kortet inte används privat utan enbart vid tjänsteresor. Har du aktiebolag hjälper inte ens det, det blir förmånsbeskattning som tar bort nyttan.

Troligen personlig levnadskostnad i enskild firma
Det finns en liten, liten möjlighet att dra av del av månadskort för enskild firma. Då måste du kunna bevisa ett ytterst frekvent resande i verksamheten. Bedömningen görs av varje enskild handläggare eftersom Skatteverket inte publicerat ett bindande ställningstagande. Troligast är att hela månadskortet bedöms som personlig levnadskostnad som inte går att dra av på företaget. Det kan vara tråkigt att få veta i efterhand.

Reskassa då – nja
Reskassa då, fungerar det? Nja, det kan vara tillåtet men frågan är om det är värt besväret. Laddning bör ske med privata pengar. Kvitto är ett måste. Sen behövs ett utdrag på alla resor som gjorts med kassan. För tjänsteresorna ska det finnas anteckningar om var resan startat och slutat och varför resan gjorts. Puh!

Enstaka biljett går bra – app är lättaste sättet
Enstaka biljetter för tjänsteresor går bra att dra av. Kvitto behövs förstås. För den som reser i Stockholmsområdet finns en praktisk app som heter SL – Reseplanerare och biljetter. Troligen finns det liknande lösningar i övriga landet.

Här hittar du SL:s app
SL:s app laddar du ner gratis från App Store eller Google Play. I inställningarna kan du koppla till betalning med kontokort eller faktura. Biljetten kommer i mobilen. Du får ett digitalt kvitto för varje resa. Appen fungerar också som en vanlig reseplanerare.

Här hämtar du den i App Store
Här hämtar du den i Google Play

20161110_200601

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.